/ Allmänt /

Energi

"Julstädningen" tog hela min energi.
Jag ska egentligen bara fokusera på att må bra. Det sa min läkare till mig igår när han sjukskrev mig i ytterligare två månader.
Men städning behövs göras för att jag ska må bra. Jag är uppvuxen i ett oförskämt ständigt städat hem. Att nu bo på mindre yta med mer saker och tre katter gör städningen så mycket mer omfattande. Jag är hemma ganska mycket om dagarna så det är jag som tar på mig den största städningen så att jag och Andreas kan umgås på kvällarna. 
Nu har jag i några timmar städat, slagit in julklappar, ätit mackor och duschat. Och nu är jag helt slut.
Imorse hade jag tid hos sjukgymnasten men jag avbokade den då jag blev stressad av allt jag skulle hinna och orka med hemma. Att ta sig ut, åka kommunalt träffa folk, utföra något fysiskt eller psykiskt påfrästande och sedan ta sig hem är mycket ansträngande för mig. Planeringen innan, som börjar dagen innan, gör så att jag är trött innan jag ens tagit mig ut ur lägenheten. Väl på bussen kommer ångesten, jag behöver då ha mina stora hörlurar på med hög volym, helst luva, göra andövningar eller ringa någon som kan vägleda mig och eller distrahera mig. När jag väl är på mitt besök mår jag dåligt över att jag inte vet hur jag ska orka ta mig hem själv. Jag brukar då behöva ringa runt och leta skjuts. Någonstans på vägen kommer det även lite tårar.
 
Just nu sitter jag i soffan och äter godis och samlar energi för att städa det sista innan Andreas kommer hem. Jag hoppas att jag sen orkar ut på en promenad ikväll. Min psykolog gav mig schemat att gå ut och gå en stund varje dag, helst efter frukosten. Att gå själv längre sträckor undviker jag då jag lätt kan bli yr eller få problem med andningen. Av det blir jag ledsen, att jag inte längre klarar av en sån till synes lätt ansträngning som promenad. 
 
Ha det gott